Šiptarka opučava žene ISIS U Siriji


Albanka s Kosova Ćamile Tahiri (23) vođa je kampova za obuku džihadistkinja Islamske države u Siriji. Pod njenim patronatom su desetine Albanki sa Kosova, iz Albanije i Makedonije.

Albanka s Kosova Ćamile Tahiri (23) vođa je kampova za obuku džihadistkinja Islamske države (ISIS) u Siriji, tvrdi prištinski "Zeri". Prema navodima tog lista, ona je jedna od 42 žene s Kosova koje su se priključile terorističkoj organizaciji.
Tahirijeva je, kako "Zeri" navodi, iz jednog sela kod Kosovske Mitrovice. U Siriju je 2014. krenula za mužem, koji je kasnije poginuo kao borac ISIS.

Dezertiraju zbog smanjenja plata

Strani borci ISIS počeli su da dezertiraju nakon što je rukovodstvo te terorističke organizacije odlučilo da im prepolovi plate, prenosi TV kanal Alsumarija. To se, prema oceni medija, dogodilo jer su ruski avioni uništili većinu rafinerija nafte koje kontroliše ISIS, pa su džihadisti ostali bez prihoda.
- Stranci su dosad imali oko 800 dolara mesečno, a ubuduće će dobijati oko 400. To ih je toliko pogodilo da su neki od njih počeli da napuštaju džihadističku grupu -navodi Alsumarija i dodaje da ta dezertiranja potvrđuju da su džihadisti ISIS uglavnom motivisani pohlepom, a ne verskim žarom.


- Iako ima dvoje dece, od kojih starije ima pet godina, ona se nakon smrti supruga nije vratila na Kosovo, već je nastavila da služi Islamskoj državi. Tamo se, rame uz rame, bori s muškarcima na strani džihadista
-navodi "Zeri".

List dodaje da Tahirijeva ujedno preko interneta regrutuje albanske žene i devojke za džihad.

- Svaka koja dođe u Siriju prolazi obuku, a kamp vodi Tahirijeva. Obučava desetine devojaka s Kosova, iz Albanije i Makedonije - piše prištinska štampa, pozivajući se na izvore iz bezbednosnih službi.

Još jedna od Albanki s Kosova koja je otišla u džihad jeste Laura Huseini. Ona je prošle godine sa mužem Arbnorijem i njegovim bratom Albertom otišla u Siriju.

- Za svega tri meseca seoski hodža i njegova žena su im isprali mozgove. Sve troje su postali ekstremni muslimani i odvojili se od prijatelja i porodice. Arbnori je pustio bradu, obukao pantalone do listova i neprestano pričao o Šamu, verskom nazivu za Siriju -ispričao je za "Zeri" Laurin svekar Uksmajli i dodao da mu je sin Arbnori poginuo, a Alberto je teško ranjen.


Коментари