Naše telo je pod stresom kada dolazi do naglih i velikih promena u temperaturi. Tada se javlja vrtoglavica, nervoza i apatija. Na sreću hrana u svim ovim situacijama može da bude vaš saveznik.
SAVETI
Salate od povrća i voća su osnov ishrane kada je toplo vreme. Uz salatu od povrća možete da pojedete malo mladog nemasnog sira, oarče integralnog hleba, jedno jaje ili komad belog mesa ili ribe, i da popijete jogurt što je kompletan obrok.
Voćna salata će osvežiti Vaš organizam, ali i dati sve potrebne vitamine Vašem telu. Zato je bitno da je napravite od što različitijeg voća, ali i da boje budu različite. Na ovaj način sigurno ćete uneti sve vitamine i minerale koji su Vam potrebni, kao i elektrolite koje lete i kada su visoke temperature gubimo zbog znojenja.
Kada je toplo mediteranska kuhinja je najzdravija i najbolje deluje na organizam. Brzo se proprema, uku sna je i veoma lepo izgleda. Kada je toplo jedite što više ribe i plodova mora, a za pripremu koristite maslinovo ulje koje čisti krvne sudove.
Bobičasto voće, kajsije, lubenica, dinja, šargarepa i paradajz su Vaši najjači saveznici tokom letnjih dana dana. Oni sadrže biljne pigmente koji imaju antioksidativne osobine i podstiču pigmentaciju koja nam je neophodna kada ima sunca, dobro je za prevenciju starenja kože i raka kože.
Kupus, grašak i boranija su povrće koje bi trebalo da se ovih meseci češće uzima. Pripremajte ga bez mnogo ulja i dinstanja, na malo ulja, najbolje maslinovim, sa dosta začina i ostalim povrćem koje odgovara tom jelu i ukusu.
Koristite proizvode od integralnog brašna, hleb, pecivo, testenine sa dodatkom mekinja i klica. Ovi proizvodi imaju nizak nivo masnoća, odlično drže sitost i snižavaju horesterol.
Kada temperatura naglo padne, što se sada često dešava, moramo uvrstiti i toplihe obroke. Ali ne odustajte od povrća, kuvajte čorbice. Čorbu možete da napravite i tako što ćete sve povrće staviti u blender i na kraju dodati malo kiselog mleka ili nemasnog jogurta. Uz parče integralnog hleba imaćete kompletan obrok.
Namirnice koje nepovoljno deluju na zdravlje jesu rafinisani šećeri i zasićene masnoće koje morate potpuno da izbacite iz ishrane ili ih smanjite.
Kada su dani izrazito topli gubimo dosta tečnosti i minerala, a najbolje i najbrže ćemo ih nadoknaditi tako što ćemo uzimati namirnice koje su bogate vodom i mineralima, a to je pre svega povrće i voće.
Najrazličitije povrće u kome možemo da uživamo može da se pripremi kao salata, osigurava mnogo vitamina i minerala, potrebu za grickanjem i podstiče razna pozitivna delovanja u našem organizmu, pre svega varenje i detoksikaciju.
Leti zaboravite crvena mesa, zapržena i masna jela kao i sušena mesa i konzerviranu hranu. Veoma je važno da unosite dosta tečnosti!
(izvor: opusteno.rs)
Коментари
Постави коментар